Rólunk írták


Karatelaboratórium: a mozdulat mélysége

Interjút terveztem Kertész Ferenc 5. danos karate mesterrel a maglódi karatésokról. Egy oldalt lehetett erre szánni, és most itt ülök tanácstalanul. Egy edzésnyi tapasztalattal, 45 percnyi hanganyaggal és 4 oldalnyi beszélgetéssel… Alább ezért egy vázlatos kivonat következik. Amiben végül már a kérdések sem tűntek fontosnak.

Tovább

A mi kis szigetünk

Shihan Kertész Ferenc gondolatai családról, közösségről, valódi értékrendekről a maglódi Mi újság 2007 októberi számában (“Az élet módja”)

Tovább

Önvédelem, önismeret, emberség – karate a Junshido dojoban

Veres Mihály, Junshido dojo

Három hónap nem nagy idő. Vagy legalább is attól függ, hogy mivel töltjük ezt az időszakot. Amikor visszagondolok arra a három hónapra, amióta csatlakoztam a Kertész Ferenc sensei vezette Junshido dojohoz, nekem mindenesetre úgy tűnik, hogy gyorsan elszállt. Gyorsan, de tartalmasan.

Tovább

Nem csak a 20 éveseké a világ

Nem csak a 20 éveseké a világ

Kiss Judit, Junshido dojo

Gondolatok a Kushido Karate Szövetség 20. születésnapja kapcsán

Tovább

Sosem késő

Márkus Tamás, Junshido dojo

Fiatal éveimben, sok emberhez hasonlóan, nekem is fontos szerepet kapott a sport az életemben. Közel a 40. évhez, ismét szükségét éreztem a mozgásnak, és az élet úgy hozta, hogy találkoztam a karatéval, ami több ennél.

Tovább

Két lábbal a földön

Enes Nagy Sándor, Junshido dojo

Másfél évtizede látogattam el először egy karateedzésre, mely itt folyt Maglódon, a régi művelődési házban. A házépítkezésbe belefáradva, kis mértékben bele is rokkanva kerestem a gyógymódot arra, hogy újra le tudjak hajolni, guggolni, megkötni a cipőfűzőmet vagy futva a vonathoz, buszhoz ne fulladjak ki pár méter után.

Tovább

A mi lányunk

Lejegyezte: a büszke anyuka

Bányász Zsuzsi (6 éves), 2008 augusztusában nagy lelkesedéssel nézte az olimpiai játékokat a tévében. Sorra számolta, hogy hány érmet szereztek a magyarok, és minden nap azt hajtogatta, hogy ő is szeretne érmet nyerni, ő is szeretne sportolni.

Tovább

Lelked csendjében halld meg hát

Poór Mara

Interjú sensei Kertész Ferenccel a maglódi Mi újság 2006 októberi számában (“Stafétabot”)

Tovább

Bushido - a szamuráj útja

Szombathelyi Tamás, Junshido dojo

Talán egy páran felkapták a fejüket a címre, amit Eidzsi Josikava: Muszasi című regényéből kölcsönöztem. A szamuráj útját járni XVII. század környéki Japánban megtiszteltetés volt és megtiszteltetés ma is. Sokakban felmerülhet, hogy mi köze a szamurájoknak a mai napi emberekhez? Mi közünk Japánhoz, az ő kultúrájukhoz?

Tovább

Évszakok

Évszakok

Kiss Zoltán (1972)

Hiába ugyanazok az évszakok követik egymást minden évben, mégis találok különbséget közöttük.

Az idei őszben mást is észreveszek, mint a tavalyiban, pedig ugyanaz történik, mint eddig. Nem is az évszakok lettek mások, hanem én.

Tovább