Karatelaboratórium: a mozdulat mélysége

2019. december 10.

Interjút terveztem Kertész Ferenc 5. danos karate mesterrel a maglódi karatésokról. Egy oldalt lehetett erre szánni, és most itt ülök tanácstalanul. Egy edzésnyi tapasztalattal, 45 percnyi hanganyaggal és 4 oldalnyi beszélgetéssel… Alább ezért egy vázlatos kivonat következik. Amiben végül már a kérdések sem tűntek fontosnak.

Sensei Kertész Ferenc: Éles különbséget kell tenni a sportkarate és a budó között. Az előbbi olyan, mint az ökölvívás, a talajtorna vagy bármely sportág. Eredményekre orientálódik, így más edzést is igényel, mint a budó. Utóbbi viszont az önmagadhoz képest való előrehaladásra figyel. Teljesen mindegy, hogy egészséges vagy-e, hogy fiú vagy-e vagy leány, idősebb-e vagy fiatalabb. Ha foglalkozol valamivel, abban előre tudsz lépni, és lépkedünk is előre nap mint nap. A sportban a győzelem számít, a budóban teljesen mindegy, veszítesz-e vagy győzöl. Másképpen: ha budóval foglalkozol, és 50%-ot teszel bele valamibe, zseniális eredményt elérve, az ebből a szempontból nem ér annyit, mintha valaki fele annyit ér el, de 100%-ot tudott nyújtani.

Mi természetesen sportolunk abban az értelemben, hogy van, aki megelégszik a jól eső mozgással, mert olyan munkát végez, hogy erre van szüksége. Esetleg lejön a gyermekével az edzésre, és nem is vár többet tőle, mint hogy mozogjon, és jól érezze magát. Ezt is tökéletesen ki tudjuk elégíteni. De ha ezen felül keresed, hogy jellemben is fejlődj, többet érts meg magadról, a világról, akkor tovább is lehet lépni, hiszen az edzőterem olyan, mint egy kis laboratórium. Olyan szituációkba keveredsz, amikbe a hétköznapi életedben nem, és olyan magyarázatokat kapsz hozzá, illetve olyan módon láthatod magad, amit egyébként máshol nem tapasztalnál meg.

Ha viszont a sporteredmények volnának a fontosak, akkor azt kell elmondanom, hogy már 25 éve vagyok Maglódon, és eleinte megjelentünk sporteseményeken is. Vannak magyar bajnok tanítványaim, nemzetközi szintű, sőt Európa-bajnok tanítványaim. De eljutottunk odáig, hogy ezek a címek már nem érdeklik őket. Tehát sporteredmények ebből a szempontból nincsenek is. Előfordul azonban, hogy lehoznak egy gyereket, akinek folyik a nyála, tele van gyógyszerrel, és láthatod, hogy hónapról hónapra egyre egészségesebbé, jobbá és stabilabbá válik itt. Vagy valaki nem mer emberek közé menni, és itt kinyílik. Vagy valaki verekedős volt, de itt kulturált, normális mederbe terelődött az élete. Mindez sokkal nagyobb eredmény, mint bármilyen sportsiker.

Előfordul, hogy hatvanan vagyunk egy edzésen, bár ritkán jön össze mindenki. Van vagy 10 szorgalmas ember, aki mindig jár, a többiek pedig időnként cserélődnek körülöttük, ki hogyan ér rá. A 10 fekete övesünk közül 3 nő. Azért jó, hogy a különböző színű övekre épül föl a tanítás struktúrája, mert amilyen „fokozatú” vagy, azt tanítom neked, fizikailag és szellemileg egyaránt. Az övszínnek az a lényege, hogy belépést nyerhetsz általa olyan lépésekre, edzésekre, amiket addig nem kaphattál meg. Nálunk egyedülálló, hogy van külön gyerek és felnőtt fokozat. Nem lehet ugyanis egy kalap alá venni őket. Ha egyféle övet használnánk, és 12 éves fekete öveseket lehetne látni nálunk, az vicc volna, nem karate. Nálunk biztosan nem lesz felnőtt kora előtt senki fekete öves. Ez egyfajta technikai kérdés is, de nem csak az. A gyerek- és a felnőtt fokozatra, az elért szintre épül fel a tanítás rendszere. Ez nem feltétlenül csak korhoz van kötve, attól is függ, hogy mennyit tanultál, és egy bizonyos vizsgarendszer követelményeinek mennyire felelsz meg. Vizsgát tehát tesznek a tanítványok, erre évente több lehetőség is adódik, de adott kivárási időnek el kell telnie két vizsga között. Tagja vagyunk a nemzetközi szövetségnek, augusztus 12-én lesz legközelebb Gödöllőn egy nemzetközi edzőtáborunk.

Az is ritkaság számba megy, hogy nálunk profi tanár tart edzést, tehát mással nem foglalkozom. Az nem működik, hogy pl. taxisofőr vagyok vagy hentes, és akkor tartok karate edzést, mikor van egy szabad órám. Én is konditerembe járok, önmagam edzem, tanítok és tanulok, ezen gondolkozom. Egy iskola biztonságát az nyújtja, ha sok a tanítvány, sok a kezdő, hiszen anyagilag ez fedezi a hatékony működést, csak így fenntartható az intézmény. Másfelől viszont a patináját az adja, és ez ugyanolyan fontos, hogy milyen régen vannak veled az emberek. Évek telnek el ugyanis, mire egy felnőtt is rájön arra, hogy egy mozdulatnak milyen mélységei vannak, vagy mit lelhet abban fel. De folyamatosan válaszokat kapnak, és ha lejössz, Te is kapsz egy magyarázatot. És ha maradsz, 10 év múlva még mindig kaphatsz egy újabbat. Akadnak olyan három danos tanítványaim, akikkel ugyanabból a mozdulatból, amit az első alkalommal elvégzett vagy 20 évvel ezelőtt, még mindig tudunk olyasmit kihozni, ami új számára. És amit ő össze tud kötni az élet egyéb kérdéseivel is: akár egy párkapcsolattal, akár a gyerekneveléssel.

Nálunk tehát lehet „csak” sportolni, és olyan összefüggéseket is megérteni a karatéból, amikkel az életed egyéb területein találkozol. Ha pedig valamiben jó vagy, és minél jobban megérted magadat is, annál jobban megérted a világot. A végtelen számú kombinációt végül össze tudod kötni egyfajta megértéssel, bölcsességgel. Nem kell külön-külön megélned a rengeteg variációt, mégis tudod rájuk a választ.

***

A sensei Kertész Ferenc által vezetett maglódi Junshido Dojóban az okinavai eredetű goju-ryu karatéval foglalkoznak. Az edzéseiket Maglódon hétfőn 18:00–19:30 és szombaton 10:00–11:30 között tartják (Ecseren hétfőn és pénteken, Rákospalotán kedden és pénteken).