Kis kurzus senseieknek

2020. május 04.

A hétvégi kis kurzuson arról beszélgettünk a senseiekkel, hogy mi a választóvonal közöttük és a többi tanítvány között.

Mitől más egy fekete öv, mint a többi? Technikai , mentális, és minden egyéb területen. A kurzuson gyakorlati és elméleti módon is vizsgálgattuk ezeket a kérdéseket. Az alkalom után tovább beszélgettünk az iskola ügyeiről és egyéni dolgokról is, nem utolsó sorban, élveztük a szép időt.

Tamás sensei írt néhány gondolatot az eseményről, alább ezt olvashatjátok.

Sensei a fenti címmel tartott nekünk ma kurzust és tanított arról, hogy mi is az, ami rajtunk feketén díszeleg és mi az ,amitől az öv nem csak nadrágtartóként funkcionál rajtunk. Nagyon sokat tanultam és szerintem tanultak harcos társaim is arról, hogy mi különbözteti meg az iskola mestereit azoktól a karatékáktól, akik még az ösvény elején járnak. Megjegyzem mi sem jutottunk még az elejétől túl messze legalább is én biztosan nem.

Aki ismer az tudja, hogy amolyan fejjel a falnak ember vagyok, de az ehhez hasonló tanítások nyitják fel időről-időre a szememet, hogy lehet ám úgyis edzeni és nagyon sokat tanulni, hogy éppen még egy csepp izzadság sem esik le az orrunkról. Nem számít, hogy éppen mid fáj vagy milyen kedved van, tanulni minden helyzetben lehet és kell. Ékes példája volt a mai kurzus annak, hogy tudás a részletekben rejlik. Az összefoglalom kicsit csapongó annak ellenére, hogy a kurzus után két nappal írom, mert hát azt gondoltam, hogy így már egy kicsit leülepedett, de nem. Olyan sok információ és tudás anyag hullott az ölembe, hogy még kis részét sem tudtam feldolgozni és talán ép ez a lényeg, hogy újabb és újabb gondolatok szülessenek bennünk/bennem és azt minél pontosabb részleteiben akarjuk/akarjam megérteni és feldolgozni. 

A lényeg, hogy részemről nagyon jól éreztem magam, sok fontos dolgot tanultam leginkább a Senseitől, de társaim sok helyen felnyitották a szememet, hisz ezért is mester a fekete öves, hogy ha kell hallgat, de ha lehet, akkor hozzáfűzi gondolatait az eseményekhez és ezt megosztja társaival. Hosszasan beszélgettünk taglaltunk egy-egy témát vagy mozdulatot, ami folyamatos aktivitásban tartotta elménket dolgoztatta azt, hogy megértsük miért is fekete öves a fekete öves.

Sajnos rendkívül gyorsan elszállt az idő, mert nem hogy csak jó társaság volt, amitől elrepült, hanem a téma is igen érdekes volt. Nagyon élveztem, hogy most nem kellett fizikai korlátaim miatt bosszankodnom, hanem megláttam azt, hogy hogyan fejlődhetek sokat úgy hogy nem feltétlenül szakítom szét magamat. Végezetül, hogy válaszoljak, hogy mitől is fekete?! Hát nem attól, ahogy azt gondoljátok, hogy ügyesen teázunk. :-) A teázás csak a kurzus végi jó hangulatunkat emelte (ld. kép). Nem, nem is attól hogy a Sensei elárulta nekünk a féltve őrzött technikákat. Ha kíváncsi vagy és meg akarod tudni, akkor vegyél részt minél több edzésen és ilyen kurzuson és ha elég kitartó vagy, akkor Te is az iskolánk fekete övese leszel és teázhatsz velünk egy hasonló jót.

Csömör, 2016.05.02.

Szombathelyi Tamás